У сусрет Светском дану Науке

Светски дан науке ове године обележава се под слоганом: ,, Научно образовање за одговорно друштво”

На Светској научној конференцији  одржаној у Будимпешти  1999. године предложено је да се 10-и новембар  сваке године обележава у знаку науке.

Циљ је да се скрене пажња на важност науке као и потребу за новом везом између природних наука и друштва. Идеја  је да се из природних наука превазиђе традиционални начин учења, већ да ученици кроз игру решавају занимљиве  математичке задатке и загонетке, програмирају и изводе експерименте. Где су експерименти, ту су истраживања а то су процеси  кроз које се најбоље учи.

Тим поводом ученици наше школе су на необичном часу хемије изводили експерименте и тиме успели да предмете природних наука доживе као занимљиве и узбудљиве. Уз добру забаву и дивну енергију наш и основци су били на висини задатка и на тренутак су оживели ликове Мендељејева, Њутна, Пупина, Тесла и многих  других. Успели су да повежу теорију и праксу и показу  да је наука присутна у животу сваког од нас и онда када тога нисмо ни свесни.

Сигурна сам да магија науке код ових ученка  никада неће престати да делује. То је драгоцени  лавиринт знања и образовања у који увек безбедно могу одлутати и у њега залутатиi.

Нада Велимировић

 

 

0 %s Comments

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *