Христос се роди!

Све потешкоће, страдања и напори током историје хришћанских народа преображавали су се кроз погружавање у празник Тајне Христовог оваплоћења у овоме свету. Тако је и наш народ кроз ову неизрециву Тајну потешкоће разумевао као искушења и својеврсни хришћански подвиг, налазио утеху у страдању и напор доживљавао као изазов, живот свој усмеравајући ка предвечном Богу сведочећи да „Логос постаде тело и настани се међу нама и видесмо славу Његову као Јединородног од Оца, пун благодати и истине“. (Јн 1;14)
Пуноћа Божјег Откривења и радосно дочекивање сваког Божића који актуелизује долазак Богомладенца Христа, инспирисале су, али и даље инспиришу, наше разумевање да је живот ултимативна вредност створеног света. Поставши човек, рођен од Пресвете Богородице, узео је створену природу у своје постојање сведочећи важност свакога од нас, али и природе која нас окружује и коју ми кроз ваздух, воду и храну уносимо у сопствено постојање. Стога наше срце и наше мисли се кроз Божић изнова усмеравају ка највећем Дародавцу Христу, ка очувању живота, ка љубави према сопственом и животу наших ближњих, ка рањеној природи која подједнако вапи за спасењем као и човек! Природа је наш дом и „наше тело“ и само ако је тако и доживимо моћи ћемо да је сачувамо и кроз нас принесемо Богу на уздарје кроз благодарење (Евхаристију).
Да будемо достојни речи јеванђелиста Јована који сведочи: „А онима који Га примише даде власт да буду чеда Божја, онима који верују у име Његово“ (Јн 1;12)
Нека светлост Тајне из витлејемске пећине очисти ум наш, исправи кораке наше и обасја срца наша љубављу и радошћу!
Мир Божји, Христос се роди!

Божић, 07.01. 2022. године

0 %s Comments

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *