Светски дан шума

Поводом Светског дана шума који се обележава 21. марта, на часу Информатике и рачунарства ученици наше школе су направили дигиталне постере.

Шуме су један од најсложенијих копнених екосистема, драгоцени природни ресурс од изузетног значаја за човека и представљају природно станиште многим биљкама и животињама. У Србији се под шумама се налази око 29 % територије, према подацима Националног инвентара шума. Шуме у Србији богате су са око 50 врсти дрвећа, тачније 40 листопадних и 9 четинарских. Шуме у највећој мери утичу на пречишћавање ваздуха од прашине, других честица и гасова који доспевају у атмосферу, утичу на водни ресурс, квалитет земљишта, а захваљујући својој заштитној функцији спречавају ерозију клизишта. Смањење шумског покривача условљава пад квалитета ваздуха што даље утиче на  здравље становништва.

Шуме убрзано нестају. Храсту лужњаку, познатом као „Славонски храст“, потребно је између 120 и 180 година да потпуно порасте и буде зрео за сечу, док за сечу је потребно само неколико минута.. Уништавањем шума настају еколошке промене са штетним последицама, међу којима су првенствено промене земљишта и климе, а то повлачи нестанак многих биљних и животињских врста. Према подацима УН-а, око 13 милиона хектара шуме уништава се годишње.

Благица Кораћ

 

0 %s Comments

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *