АВАНТУРА ЕКО – ПАТРОЛЕ

У среду, 26. октобра еко – патрола наше школе са наставницом Технике и технологије Сузаном Радосављевић кренула је на  планину Рудно како би реализовала акцију „Шума мора бите здрава, мора бити здрава!“

Акцију су организовали Добровољно ватрогасно друштво уз помоћ ЈП „Србијашуме“ из Краљева.

Кренули смо у 8.00 часова дуж Ибарске магистрале према Студеници, где смо направили кратку паузу како би обишли нашу светску културну баштину, манастир Студеницу. Ученицима је у  манастиру, кустос музеја одржао кратко предавање, а затим смо наставили даље према Рудну не слутећи да нас чека изненађење. Надомак самог циља наишли смо на радове на путу. Морали смо привремено да прекинемо наше путовање, а ученици су за то време могли да виде како ради грађевинска машине – багер. Када су се створили услови за наставак пута, ученици су изразили жељу да пут наставе пешице, тако да смо око два километра пешачили уживајући у природи, чистом ваздуху и дивном јесењем дану.

Када смо стигли кратко смо се одморили уз домаће сокиће.  Ученици су за то време слушали  предавање о шумама које им је одржала  Живка, шумарски инжењер у пензији. Следећи њена даља упутства о процедури садње дрвећа одмах су прионули на посао. Ученици су озбиљно схватили мисију пошумљавања и сами врло вешто ископали рупе за саднице и као искусни горани недозвољавајући да остане ваздуха у земљи. посадили дрвеће.. Копали су дечаци али ништа мање вредне нису биле девојчице. Сваки ученик је на своју биљку окачио картицу са својим именом како би приликом следеће посете Рудну видели колико су исте порасле. После напорног рада отишли смо на ручак. А тамо права икебана: врући уштипци од хељде, млад кајмак, сир, пршута, кифлице са домаћим џемом од шипурка… била је то права гозба. На растанку смо се сликали са нашом домаћицом Милијаном Шеклер. Задовољни због добро урађеног посла, пуни утисака и  уз песму вратили смо се кући.

 

0 %s Comments

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *