Школска слава

Kао школска слава Свети Сава се славио од 1840. године све до 1945. године када је одлуком власти укинут, а поново је почео да се слави 1990. године.

Свети Сава се обележава  27. јануара. Тог дана све школе имају ненаставни, али радни дан, па се поводом Светог Саве у школама организују свечане приредбе.

Свети Сава је био једна од најважнијих личности из наше историје. Бавио се просветитељским радом и сматра се зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа.Био је најмлађи син српског жупана Стефана Немање а световно име му је било Растко. Замонашио се веома млад, на Светој Гори.Умро је 25. јануара 1236, на повратку из ходочашћа у Јерусалим, после једне дипломатске мисије за Бугарску архиепископију. Према записима из тог времена, глас о смрти Растка Немањића стигао је у Србију 27. јануара.

Традиционално, сваке године и у нашој школи се прославља Савиндан. Ученици, родитељи и особље школе присуствовало је сечењу колача и свечаном програму који су припремили ученици четвртог разреда, наставница српског језика Снежана Ћилерџић и наставница музичке културе Виолета Петровић.

0 %s Comments

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *