Екскурзија шестог разреда

 

У суботу, 14. октобра реализована је екскурзија за ученике шестог разреда. План  екскурзије је обухватао обилазак музеај и спомен парка у Крагујевцу, обилазак Ресавске пећине и манастира Манасије и посету  Природњачком музеју у Свилајнцу.

Прва посета је била Спомен-парку „Крагујевачки октобар“ који је основан  1953. године на простору где је 21. октобра 1941. године стрељано више хиљада грађана Крагујевца – у највећем броју Срба, Јевреја, Рома, али и Словенаца и припадника других националности, а такође, и на жртве пале 19. и 20. октобра.На улазу у Спомен парк подигнута је  зграда Музеја „21. октобар” чија архитектура показује безизлазност ненаоружаних грађана испред митраљеских цеви. Црвена цигла асоцира на проливену крв. У музеју се чувају потресни документи везани за 21. октобар 1941. године од којих су најтрагичније поруке стрељаних грађана написане у последњим тренуцима живота, документи и фотографије нађене код њих.

Наставак путовања водио је ка Ресавској пећини, која је прва у Србији уређена за туристичке посете. Убраја се у ред најстаријих пећина (стара 80 милиона година), а старији накит се процењује на око 45 милиона година. Откривена 1962. године, дуга је 4,5 км, детаљно је истражено 2.830 м, а за посетиоце је уређено око 800 м. Температура у Ресавској пећини је константна током целе године и износи +7°Ц.

Даље путовање одвело нас је до манастира Манасије, задужбине Деспота Лазаревића, једног од највећих и најумнијих владара Србије, са орденом Витеза првог реда. Манастир је саграђен почетком 15.века,Једна трећина оригиналних фресака је сачувана, на којима је видљива чувена византијско плава боја. Најпознатија фреска је приказ Светих ратника, мешавина је моравске и рашке школе. Манастирска црква опасана је моћним зидинама, са 11 кула изузетно очуваних, међу којима је најзначајнија Деспотова кула. Првобитни назив манастира је Ресава. Манасија је била културно средиште деспотовине са чувеном Ресавском преписивачком школом.

И на крају Природњачки центар Свилајнац представља спој науке, образовања, забаве и туризма . што га чини га јединственим у овом делу Европе. Отворен је 29. јуна 2015. Атрактивност Природњачког центра Србије огледа се у јединству великог изложбеног (музејског) простора и забавног дино-парка на отвореном. Музејски део Природњачког центра Србије чине 8 тематских изложби,  док се једна изложба налази у парку,  “Геолошки времеплов”  представља настанак планете Земље и њен развој кроз епохе све до постанка човека.  То је приказ еволуције планете Земље кроз илустративне примере геолошких ера и периода као и кључних догађаја у еволуцији живог света. .Дино парк је смештен у парку Природњачког центра Србије у Свилајнцу.

 

0 %s Comments

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *