Екскурзија 8. разреда

Од 16-18. октобра осмаци наше школе су били на тродневној екскурзији. Прва дестинација био је манастир Крушедол на Фрушкој гори. Манастир Крушедол припада  Епархији сремској   Српске православне цркве  и представља  културно добро  као  споменик културе  од изузетног значаја. Даље пут нас води до Сремских Карловацагде смо у пратњи локалног водича посетили Патријаршију, Саборну цркву, чувену филолошку Гимназију у Карловцима, Патријаршијски двор, предиван Трг Бранка Радичевића и чесму Четири лава. Ученици нису крили своје одушевљење и констатовали су да сваки делић овог града одише бурном историјом.

Уследио је пут до Петроварадина, где су ученици обишли тврђаву, видиковац са ког се Нови Сад види као на длану и чувени петроварадински сат и сазнали занимљивости овог локалитета.

Другог дана пут нас је одвео до Суботице где смо обишли Градску кућу која је споменик културе и изграђена је у стилу сецесије. Централни трг Слободе на коме се налазе фонтане, Народно позориште и библиотека, споменик цару Јовану Ненаду као и чувена Плава фонтана био је посебно занимљиви ученицима.

Након тога уследило је путовање према Палићу где смо обишли Палићко језеро и Зоолошки врт. Сви су били одушевљени животињама и лепотом биљака које красе овај зоо парк. У повратку за Нови Сад обишли смо ергелу у Зобнатици где су ученици у пратњи водича посетили музеј, обишли део ергеле и видели коње.

Трећи дан је био планиран за одлазак у Сремску Каменицу где смо обишли кућу Јована Јовановића Змаја. Ученици су се упознали са делом, али и животном трагедијом нашег највећег дечјег песника. Потом смо у Новом Саду обишли Галерију Матице Српске и видели дела нашег познатог сликара Паје Јовановића и изложбу фотографија француског уметника Густава Климта. Посетили смо и Музеј Војводине и комплексну сталну поставку која у континуитету од 8000 година презентује развитак људског друштва на данашњем тлу Војводине.

Одељенске старешине осмог разреда
Мирослав Почуча, Никола Живковић, Нада Велимировић Миловановић и Александра
Марковић

0 %s Comments

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *