Заштитимо Долину јоргована

У среду, 25. октобра ученици наше школе садили су јорговане у оквиру  пројекта „Заштитимо долину јоргована“. Град Краљево и фонд за заштиту животне средине подржали су ову акцију у чијој су реализацији учествовали чланови ДВДа Краљево и ученици наше школе.

На пут према Богутовцу кренули смо у 8.00 часова и после получасовне вожње стигли смо на наше одредиште где нас је чекао домаћин Жељко. На предлог нашег домаћина одлучили смо да јорговане посадимо око извора краљице Драге и тиме допринесемо да тај кутак нетакнуте природе буде још лепши. Доброг расположења и орни за посао наши ученици узели су крампове и кренули да ископавају рупе за саднице. За то време ученице су донеле саднице до извора и одмах се придружиле мушкој екипи. Док смо ископавали рупе  певали смо Ђолетову песму „Сада знам шта је права ствар, сад сам схватио како се ради, данас ћу имати страшан жуљ, ваљда најбољи у бригади“.  На сву срећу жуљева није било, иако смо посадили око четрдесет садница.

По завршеном послу сели му мало да предахну, када се ниоткуда појавила тетка Снежа, мештанка овога краја са два тањира вруће гибанице како би се ученици мало окрепили. Није требало много да тањири остану празни. Задовољни су били ученици али и Снежа јер им се гибаница допала.

Следио је још један лакши део посла, а то је да на саднице окаче картицу са својим именом како би на пролеће могли да виде да ли су им се саднице јоргована примиле. На крају нисмо могли да одемо а да не прошетамо овим дивним пределом.

Задовољни и са осмехом на лицу кренули смо назад у Краљево, уз договор да наше акције настављамо. Треба напоменути да је ово наша била трећа акција пошумљавања на територији града Краљева.

Ученици који су реализовали ову дивну акцију су: Анђела Ћирковић, Ирина Николић, Лука Вељовић, Ива Петровић, Вук Нешић,  Исидора Мартиновић, Лука Стефановић, Никола Стојановић, Ирис Савељић, Ема Прекић, Михајло Милојевић, Филип Шушић, Лазар Урошевић и Немања Србљак.

 

 

 

Сузана Радосављевић

 

0 %s Comments

Prosledi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *